Als je begint met yoga dan kan je de ongeschreven regels over het volgen van een yoga les nog niet weten. Ik zet ze voor je op een rijtje:
Do's
Kom op tijd
Zorg ervoor dat je 10 minuten voordat de les begint aanwezig bent. Het is vervelend voor andere mensen die je stoort als de les al is begonnen en ook voor jezelf. Kom op tijd, dan kan je je rustig installeren op de mat en voorbereiden op de les.
Ben je toch een keer te laat? Kom zo stil mogelijk naar binnen, praat niet met anderen of de docent en zoek een plaatsje in de ruimte.
Eten en drinken
Zorg ervoor dat je niet net hebt gegeten voor de yogales. Probeer ongeveer 2 a 3 uur voor de yogales niet (zwaar) te eten. Yoga op een volle maag kan misselijkheid of andere klachten geven. Wil je toch iets eten voor de les? Eet dan iets licht verteerbaars.
Zorg dat je de hele dag goed drinkt waardoor je geen drinken nodig hebt tijdens de les. Drink ook geen grote hoeveelheden vlak voor de les. Een volle blaas kan je afleiden of in de weg zitten. Tijdens yoga drink je in principe geen water of iets anders (m.u.v. hot yoga). Water drinken kan je afleiden waardoor je je minder kunt focussen op de poses en je ademhaling. Drink na de les wel goed om vrijgekomen afvalstoffen af te kunnen voeren.
Kledingadvies
Zorg dat je makkelijk zittende kleding draagt en geef comfort prioriteit. Kies het liefst voor ademende zachte, makkelijke rekkende stoffen. Controleer of de kleding niet doorschijnt. Draag ook geen extreem wijde kleding, zo kan de docent niet goed zien of je de pose goed uitvoert.
Zwangerschap
Mocht je weten dat je zwanger bent, geef dit zo spoedig mogelijk door aan de docent. Je mag als zwangere niet meer alle poses uitvoeren en de docent kan je passende alternatieve houdingen bieden.
Blessures
Ben je geblesseerd? Geef ook dit door bij aanvang van de les. Ook bij blessures kan de docent je alternatieve houdingen aanbieden die je veilig kunt uitvoeren.
Luister naar je lichaam
Bij yoga gaat het om je grens op te zoeken en te verleggen. Het is belangrijk die grens niet te negeren en er overheen te gaan. Dan ligt een blessure of bijv. misselijkheidsklachten op de loer. Bij sommige houdingen kan je ongemak of een stretch in een spier voelen. Dit mag en hoort bij yoga. Wat je niet mag voelen is een scherpe, stekende pijn in het gewricht. Zodra je dit wel voelt, dan mag je meteen stoppen met de pose. Het is bij yoga belangrijk om goed aan te voelen wat je lichaam kan en hoe je je voelt tijdens het beoefenen van de pose en dat je lief bent voor je lichaam.
Geen ego op de mat
Kijk niet met afgunst naar de buurvrouw die diep in een pose kan komen. Het is geen wedstrijd, het doel is niet zo diep mogelijk in de pose komen en ieder lichaam is en werkt anders. Geniet van de les, hoe het aanvoelt in je lichaam en voel je je voelt tijdens en na het uitvoeren van de pose.
Dont's
Telefoon gebruiken
Tijdens de les willen we alle mogelijke storende factoren uit de weg gaan. Zet daarom het geluid van je telefoon uit (zet ook je trilfunctie uit), zet hem op vliegtuigmodus of neem hem niet mee naar de les. Bij het volgen van yoga kies je bewust voor een uurtje ontspanning voor jezelf.
Persoonlijke verzorging
Kom het liefst schoon en zonder parfum naar de les. Het dragen van parfum kan hinderlijk zijn voor andere mensen en de ademhaling belemmeren. Smeer ook niet van tevoren handcrème op. Dit maakt je handen gladder waardoor je minder grip hebt op de yoga mat.
Kletsen
Hoewel er voor en na de les ruimte is om gezellig te kletsen, willen we je verzoeken om dit niet tijdens de les te doen. Het praten leidt de docent af, de andere aanwezigen maar ook jezelf.
Meenemen naar de les
- Een flesje water voor na de les
- Sokken en een kleedje voor de eindontspanning